Tiffany glas is een prachtige en ambachtelijke kunstvorm waarmee je echt iets bijzonders in huis haalt. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn werk maak en wat de Tiffany techniek nu precies is. In dit blog lees je in een notendop wat de techniek precies inhoudt.

Geschiedenis van de Tiffany glastechniek

De Tiffany techniek werd eind 19e eeuw bedacht door Louis Comfort Tiffany (1848-1933). Hij was een Amerikaanse kunstenaar en ontwerper en de zoon van Charles Tiffany, de oprichter van het juwelenmerk Tiffany & Co.

Tiffany experimenteerde met glasbewerking en ontwikkelde de beroemde Tiffany glastechniek, waarbij glasstukken met koperfolie worden omwikkeld en gesoldeerd. Dit leidde tot de iconische Tiffany lampen en andere glaskunstwerken. Zijn werk wordt geassocieerd met de Art Nouveau-stijl en is nog steeds geliefd vanwege de levendige kleuren en gedetailleerde ontwerpen.

De Tiffany techniek

De Tiffany techniek is sindsdien weinig veranderd. In plaats van loodprofielen wordt koperfolie gebruikt om glasstukken aan elkaar te verbinden.  Hierdoor kunnen veel gedetailleerdere en fijnere ontwerpen gemaakt worden. Deze techniek wordt veelal gebruikt voor Tiffany lampen, raamhangers en decoratieve panelen. Hieronder volgen de stappen van het maakproces:

Ontwerp maken
Eerst wordt er een ontwerptekening gemaakt. Deze dient ook als basis voor het snijden van het glaswerk.

Glas selecteren en snijden.
Vervolgens worden de gewenste typen en kleuren glas gekozen. Met een glassnijder wordt het ontwerp uit het glas gesneden.

Randen slijpen
De uitgesneden stukjes glas worden nauwkeurig geslepen, zodat ze goed op elkaar aansluiten en de koperfolie beter hecht.

Omwikkelen met koperfolie
Elk glasstukje wordt zorgvuldig omwikkeld met een dunne koperfolie en stevig aangedrukt.

Glasstukken positioneren
De glasstukjes worden volgens op het ontwerp gepositioneerd en zorgvuldig gecontroleerd op pasvorm.

Solderen
Na het aanbrengen van flux (vloeimiddel) worden de koperfolieranden met soldeertin aan elkaar verbonden. Zo komen de glasstukjes aan elkaar vast te zitten.

Afwerking met patina (optioneel)
Indien gewenst wordt een patina aangebracht om de soldeerlijnen een donkere of koper kleur te geven.

Reinigen en polijsten
Tot slot wordt het glaswerk grondig gereinigd en gepoetst voor een mooie afwerking.

Je ziet het, er zit behoorlijk wat werk in maar het resultaat is een gedetailleerd en uniek Tiffany glaskunstwerk! Wil jij ook zo’n kunstwerk in huis? Neem dan eens een kijkje in mijn shop!

In de filmpjes hieronder kan je mij aan het werk zien. Hier werkte ik aan een gave en uitdagende opdracht voor het maken een portret van Jeff Bridges alias ‘The Dude’ uit de film The Big Lebowsky en aan de vleermuis.